2009. február 19., csütörtök

Last report ... before my brother comes

"Az elet egy nagy habostorta Pelikan elvtars" :) ...Es mennyire igaza volt Virag elvtarsnak... Lassan 4 honapja vagyok itt NZ-on, de ugy tunik, hogy az ido mulasaval csak jobb es jobb lesz... a minap peldaul John es Ginny kozeli jobaratai (ket 50-es hazaspar) erkezett Svajcbol, akik rendszeresen minden evben tobb hetet toltenek NZ-on es termeszetesen a farmon is... Amig mi John-nal a szokasos teendoinket vegeztuk (ezekrol mar korabban irtam) ok kozben vadasztak, halasztak es persze aranyat mostak... mert lehet, hogy ezt eddig nem emlitettem, de a farmon keresztulfolyo patakokban meg mindig talahato arany es idovel ujra egyre tobb lesz, ahogy a hegyekbol a viz kimossa. Szoval igy mulattak az idot, ami valjek egeszsegukre, de ami szamomra sokkal oromtelibb volt, hogy olyan elso osztalyu vacsorakat keszitettek harom fogassal, ami utan megnyalja az ember a szaja szelet :) Minden este kulonbozo salatval es hallal kezdtunk (hozza, ahogy illik feher bort kortyoltunk), majd pacolt szarvas vagy birkahus kovetkezett (amihez mar persze vorosbor dukal) parolt zoldsegekkel, majd a desszertel fejeztuk be a lakomat, ami barackos lepeny volt... Jo etvagyat, ha esetleg valaki megehezzett volna :) Legnagyobb banatomra csak 2 napig maradtak, de meg visszajonnek a farmra es csak marcius vegen repulnek haza, ugyhogy meg mindig lesz 2 hetem, hogy elvezzem a svajci vendegszeretet :)
Bar ezt ugy nez ki maskor is elvezhetem, mert annyira beloptam magam a szivukbe, hogy 2 nap ismeretseg utan meghivtak magukhoz Svajcba :)

Az utolso 3 het a Lodge-ban eleg suru volt... miden hetre jutott egy turistacsoport... ezek ugy 8-40 fos csoportok, es 2 napos turat tesznek a farmon. Az elso nap John vezetesevel egy kb. 8 oras tura soran becsattognak a Logde-hoz, eltoltenek egy ejszakat a Lodge-ban, majd masnap kisetalnak a farmrol...*

*az ar tartalmazza az AFA-t, delutani teat, kavet, friss sutemenyt, svedasztalos vacsorat, svedasztalos reggelit es elemozsiat a 2. napra...

2 holland es egy kiwi (akik a NZ-i felso 300 000-be tartoznak) csoportunk volt... .. tehat tehetos emberek... literszam ittak a $60-os borokat es egesz este szorkoztattak magukat es minket is persze... az est foaktracioja a pizsamas szepsegverseny volt... ez igy meg jol is hangzik, de az eltekor 40 es 75 kozott mozgott... volt olyan 40-es, aki egesz jol nezett ki, nade amikor a 70 eves nagyanyo kezd el hastancolni! :) ...raadasul volt ferfi kategoria is... na itt mentem el aludni!

A 2. holland csoport pedig arrol nevezetes, hogy a 2. nap, amikor mar kifele bandukoltak a farmrol, az egyik holgy eltorte a bokajat, ugyhogy hozza a legimentoket kellett hivni... ugy nagyjabol 20 percig tartott mire John a diszpecser minden kerdesere valaszolt, ugy mint: lelegzik? verzik? blablabla... majd tovabbi 10 percbe telt mire sikerult elmagyarazni, hogy hova jojjon a helikopter (mert a diszp. nem engedte, hogy John a pilotaval beszeljen), majd ra
1 orara meg is erkezett a gep... szegeny John-nak a maradek haja is megoszult... ugyanis negyed oran belul oda tudott volna rendelni egy gepet... csakhogy ha valaki a segelyhivot hivja (ami 111 NZ-on, ha esetleg szukseg lenne ra:), akkor a hivas utan blokkoljak a bejovo es a kimeno hivasokat, amig a mento, rendor vagy tuzolto meg nem erkezik...
En azon mulattam, hogy John persze ismerte a pilotat es miutan minden utrakesz volt (bennt ult a serult es a ket apolo/orvos), John es a pilota (Pete) halalos nyogalommal anekdotaztak meg ugy ot percig ... :)

Februar 6. NZ nemzeti unnepe.. ez a kiwi nap... ezen a napon kotottek beket az angolok a maorikkal... azt, hogy nemzeti unnep van eszre sem lehet venni Queenstown-ban... e napon egy kisebb turat tettunk a farm nyugati birtokhatarohoz, ami egyben a terulet legmagasabb pontja is. Neve: Mt. Larkin (2200 m).
Egesz nap, amig a csucs ala nem ertunk elveztuk a kellemes nyari napsutes... viszont, amikor az utolso 200 m-t kellett megmaszni a csucsig, mindent magunkra huztunk... kesztyu, sapka, pulcsi, szeldzseki... olyan 80-100 km/h-as fagyos szel fujt es persze az orromig se lattam a tejfoltol, mert a csucsot szinte vegig felhok takartak...

Masnap (szombaton) elszant csapatunk ujabb taggal bovult, Megan (John idosebbik lanya) csatlakozott a kemeny maghoz... A napi penzum a Routburn megtetele volt.
A Routburn a masodik legnevesebb turautvonal a Milford utan... Ez egy 3 napos tura, aminek a teljes hossza 32 km. A magassagkulonbsegek: 200 m fel, 250 m le, aztan 1000 fel es vegul 1200 le... 3/4 1-re ertunk a busszal a launching point-hoz es az volt a terv, hogy a tura vegen Ginny gyujt be minket Glenorchy-ban (Isengard).
3/4 8-ra ertunk a parkoloba, ugy hogy az utolso 6 km-t Megan-nal es Julia-val futva tettuk meg... a tura nagy reszen olyan gyorsan gyalogoltunk, hogy a tajat csak a fenykepekrol ismerem :) A legemlekezetesebb pillanata az volt a turanak, amikor 10 perces pihenot tettunk az elso "Hut"-nal es az ott piheno turazok, akik mar tul voltak a masodik napon, csak kamillaztak, amikor konnyed eleganciaval kozoltuk veluk, hogy 1 nap alatt gyalogoljuk vegig a Routbun-t es 3/4 1-kor indultunk... mire valaki megkerdezte teljes komolysaggal: hajnalban? :)
Hozza tartozik meg a tortenethez, hogy John gumicsizmaban gyalogolta vegig a turat es nem azert, mert nem futja turabakancsra, csak neki igy kenyelmes... Mindig abban gyalogol :)

Ma februar 16.-a, hetfo van 18:30... de olyan magasan van a nap meg es olyan melegen sut, mitha du. 2 ora lenne... a mai nap vegre befejeztem a vizvezetek asasat a hegyoldalban, amit ugy masfel honapja kezdtem el... :) John es Andy 3-kor felrepultek (heli-vel) Mt. Larkin-ra, hogy onnan setaljanak vissza a Lodge-ba, du-i pihenteto gyaloglas gyanant (25 km, hegyen-volgyon)... engem is hivtak, de en inkabb felaldoztam magam a blog oltaran :)

Ezt a reszletet anyum egyik levelebol copyztam be, mert miota elolvastam, azota a fejemben visszhangzik...

Anyum es torpok (Botond es Fruzsina, 5 es 3 azt hiszem:) bennt csavarogtak a varosban:
"Kérdeztem tőlük, hogy mikor találkoztak a Lacával? Mondták, hogy nem látták.., nem volt Gödöllőn....Akkor meséltem, hogy nagyon messze van a Laca, erre Botond megkérdezte: nem hiányzunk neki???"

Te aztan tudod Mutti, hogy kell valakiben felebreszteni a honvagyat :)

1 megjegyzés:

szabzi írta...

Lacusom!
A honvágyébresztés nem volt "célzatos", legalább is inkább a gyerekeknek szántam a faggatózást, hogy emlegessünk téged:):):)!
De azért nem lenne rossz, ha erre is tennél újra egy "kanyart"!
Muttilein